Kolijevka jedrenja

grbSkoro sa sigurnoscu se moze odrediti zacetak jedrenja, vrijeme: 17 stoljece, lokacija: Zeeland regija, (danas Nizozemska).
U to doba, dok su se Spanjolska, Francuska, Portugal i Engleska zabavljali ubacivanjem sto vise topova na jedan jedini tip broda (cargo galleon), Nizozemska je vila zastave na svojim brodovima na svih sedam mora te bila impresvna pomorska zemlja i to ne u vojnom smislu vec u trgovačkom.
U tom periodu u njenim lukama je na vezu 3500 brodova ukupne nosivosti 600 000 tona.
Istina vecina tih brodova bili su za priobalnu plovidbu, no podosta od njih bili su opremljeni za preko oceansku plovidbu i navigaciju.
Nizozemci su uzeli nevjerojatnu prednost na moru te utjecali na ostale europske zemlje na razvoj trgovacke mornarice, gdje su se jos i danas zadrzao utjecaj tehnickih rjesenja u brodogradnji inventivnih niozemaca.
Status svjetske trgovacke klase rezultirao je razvojem dizajna, izradom nevjerojatnih dekorativnih detalja i povecanjem udobnosti, ukratko luksuza te ubrzo ti brodovi dobijaju naziv speeljachten (brodovi za uzitak) a nizozemska naziv vodene zemlje, zemlje brodova.
Nezaustavljivi razvoj takovih brodova dovodi do izgradnje prve luke posvecene rekreacionom jedrenju 1622 g. u Amsterdamu a biva zavrsena 3 godine kasnije, te se u nju smjestaja flota malih brodova ne vecih od 33 stope, u prosjeku oko 20 stopa i iskljucivo u svrhu uzivanja.
Taj fenomen je je zabiljezen nevjerojatnom kolicinom slika iz tog doba.
Valja napomenuti njihovu originalanu konstrukciju sistema jedara, te se sa tim sistemom oznacava izgradnja prve prave svjetske jahte.

Oglasi
Explore posts in the same categories: jedrenje

Oznake: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: