8 vjetrovitih dana

Jugo

Vratio sam se s još jednog 8-dnevnog tečaja jedrenja. Moram priznati da se ne sjećam kada je bilo ovoliko vjetra u tjedan dana.
Prvi dan smo isplovili ujutro iz Novigrada s Mirakulom (Crosail-ov Elan 384 Impression) i po bonaci navečer stigli u Unije (jedini dan bez vjetra). Negdje usred noći, oko 2 ujutro probudila me nevera. Kako su Unije potpuno otvorene na zapad, a zapuhalo je na tren i preko 40 čvorova, nije nam bilo druge nego u akciju dizanja sidra i isplovljavanje. Srećom to nije dugo trajalo, pa smo se ubrzo vratili i ponovno bacili sidro i uspjeli se naspavati.
Ujutro je zapuhalo umjereno jugo, a mi baš na jug, pa smo imali borbu do Oliba. Kada smo stigli i htjeli se vezati na mol, čovjek nam je rekao da ne može jer da je prognoza kaže mogućnost neverina i da su jučer imali problema. Zanimljivo, to mi je bilo prvi put da su negdje odbili primiti brod, a da ima mjesta. Nije nam preostalo drugo, nego se usidriti ispred i gumenjakom do obale pogledati utakmicu (bolje da se nismo trudili kako je završila).
Drugi dan, opet jugo, a mi i dalje na jug, ovaj put borba do marine Veli Rat, vjerojatno jedina u kojoj morate dodatno platiti struju! Opet na utakmicu, i opet nažalost s istim rezultatom.
Sljedeće jutro čekali smo da prođe nevera, pa isplovili i po laganoj buri jedrili uz Dugi otok i gledali kako nas sustiže veliki crni oblak i kiša. Nismo čekali, nego smo maksimalno skratili jedra i uskoro dočekali vjetar od preko 40 čvorova, ali srećom u krmu. Stigli smo se vezati u Sali i pet minuta kasnije još jedna nevera, ali smo ovu samo promatrali iz udobnosti salona gdje smo popili podosta piva za to vrijeme.
Dan poslije počela je umjerena bura od 20-ak čvorova, taman za lijepo jedrenje do Šibenika gdje se vežemo na rivi.
Sljedeći dan opet bura, puše od 5 do 25 čvorova, zanimljivo jedrenje do prolaza Ždrelac gdje sidrimo i gledamo odsukavanje turističkog broda Dalmatino (u novinama čitam da se nasukao i dan kasnije kod Kornata!?).
Ujutro krećemo do Zadarske rive, doručak u Arsenalu, kava na Zadarskoj špici, pa pomalo nazad prema Istri. Još od Kvarnera gledamo bljeskanje ispred nas, stižemo u to nevrijeme negdje prije Rovinja i od onda se stvarno mučimo po dosta jakoj buri i obilnim pljuskovima sljedeća 4 sata do Novigrada. Vežemo se u Novigradskoj marini, a susjedi Nijemci ne mogu vjerovati da smo po tom vremenu plovili, a niti meni nije baš jasno šta mi je to trebalo.

Sada zasluženi odmor nakon svega, ali ne zadugo…

Oglasi
Explore posts in the same categories: jedrenje

Oznake: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: